Pembe rengiyle şaşırtan, dünyanın çeşitli yerlerindeki bu göllere bakınca insanın içine atlayıp yüzesi geliyor. Gerçek gibi değil, sanki rüya gibi bu pembe göller.
Bu göllerin pembe olmasının sebebi, gölün içindeki bazı yosun ve karides türleri. Bazı göller dönem dönem pembe oluyor, bazı göller ise her zaman pembe rengini koruyor.
Senegal Retba gölü dünya mirasları arasında yer alıyor. Atlantis Okyanusu’nun yanında bulunan bu gölden yılda 24 ton tuz elde ediliyor.
Salina de Torrevieja gölü, Güney Doğu İspanya’da Torrevieja şehrinde yer alıyor. Bu göl sayesinde Avrupa’nın tuz ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanıyor.
Duty Rose gölünü, öteki göllerden ayıran en önemli fark bu gölün dönem dönem değil, her zaman pembe olması.
Hillier Gölü Goldfields- Esperance bölgesindedir. Avustralya’nın pembe gölü olarak tanınır. Senenin çoğu zamanında gölün rengi pembedir.
Bu pembe göllere bakınca insan hayran oluyor. Sanki bu göller pembe renkleriyle şeker kokuyorlar gibime geliyor. Ya da belki gül gibi kokuyorlar diye düşünüyorum. Elbette öyle değildir ama bu pembe gölleri yakından görmek isterdim.
Avustralya’da bir pembe göl daha var. Ona sadece pembe göl diyorlar. Yılın belli dönemlerinde bu göl pespembe oluyor.
Azerbaycan’da bulunan Masazir Gölü’nde yüksek miktarda tuz bulunuyor. Bu sebeple pek çok tuz fabrikasının kaynağı halinde.
Doğa o kadar harika mucizelere ev sahipliği yapıyor ki. Dünyadaki en güzel pembe göllere baktıkça insanın içi geçiyor. Özellikle Avustralya’da diğer ülkelere nazaran daha çok pembe göl var ama bizim ülkemizde de var.
Herkesin pembe gölü var da bizim yok mu? Bozcaada’daki Tuz Gölü yılın bazı zamanında masmavi, bazı zamanında ise pembe.
Yucatan Pembe Gölü; Meksika’nın göz bebeği. Yucatán Yarımadası’nın doğusunda bulunan Las Coloradas’da küçük bir balıkçı köyünde yer alıyor.
Pembe göller insanı gerçekten büyülüyor. Hepsi birbirinden güzel ve ziyareti hak ediyor. Ama bu pembe gölleri ziyaret etmeden önce, gölün pembe olduğu dönemde bulunduğuna dikkat edin.