Shea tropik bir Afrika ağacı türüdür. Bu ağacın ceviz gibi küçük sert meyveleri vardır ve shea yağı yani karite yağı bunlardan çıkmaktadır. Aslında Afrika’da çok uzun yıllardır kullanılan karite yağı, günümüzde doğal ve organik beslenme ve bakım ihtiyacı karşısında daha sıkça gördüğümüz bir şey.
Shea yağında oleik asit, stearik asit, linoleik asit ve palmitik asit gibi çok faydalı yağlar vardır. Ayrıca karite yağı A vitamini ve E vitamini açısından da çok zengindir ki bu iki vitamin cildin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerdir. Bu sebeple shea yağı cilt bakımında çok popülerdir.
Karite yağında sadece vitaminle ve faydalı yağlar bulunmuyor aynı zamanda bu yağ hem antioksidan yani gençleştirme ve yenileme etkisine sahip; hem de iltihap giderici. Yani sadece güzellik ve bakım için değil, cilt sorunlarını tedavi amacıyla da kullanılıyor.
Akne nasıl tedavi edilir? Egzama nasıl geçer? gibi sorularınız varsa shea butter sizin için harika bir cevap. Ayrıca artirite de iyi geldiği kanıtlandı. Bu yüzden de pek çok kozmetik üründe ve medikal üründe shea yağına rastlamak mümkün.
Shea butter karite yağının faydaları ve zararları neler?
Karite yağı cildi besler. Egzama tedavisinde çok etkilidir. Derideki tahrişleri, yanıkları, iltihapları dindirir. Karite yağı burun tıkanıklığını giderir. Sadece cilt üzerinde değil, içerideki sorunları da giderir. Shea butter eklem ağrılarına da iyi gelir. Ayrıca karite yağını doğal güneş koruyucu olarak da kullanabilirsiniz.
Kırışıklık karşıtı krem arıyorsanız, kaz ayakları nasıl gider diye düşünüyorsanız ve nasıl daha genç görünebilirim, cildim nasıl gençleşir ve canlanır diyorsanız shea butter tam size göre. Hem de doğal. Çünkü cildi hem besliyor hem de elastikiyetini artırıyor.
Shea yağı zararlarına veya yan etkilerine değinecek olursak, kesin bir yan etkisi bugüne kadar belirtilmemiş. Bazı kişilerde yazın güneş altında kullanıldığında kararmaya sebep olduğu ve bazı kişilerde saç bakımı yapıldığında kepeklenmeye sebep olduğu gözlemlenmiştir. Fakat bu yan etkileri yaşayan kişilerin sayısı çok az. Yani shea butter zararlı mı veya yan etkisi var mı derseniz yok diyebiliriz.
Çatlakları geçiren karite yağı shea butter
Zamanla oluşan veya doğum sonrası oluşan ya da kilo alıp vermekten dolayı ortaya çıkan çatlakları ne geçirir? Elbette yine shea butter yani karite yağı. Çünkü shea butter cildin esnekliğini artırıyor ve bu da ciltteki kırışıklık ve çatlakları onarıyor.
İçinde karite yağı da bulunan Boom Butter cilt bakım yağı ne işe yarar? yazımda da anlattığım gibi, tüm ciltte kullanabilirsiniz.
Dudak ve saç bakımında shea yağı
Dudaklarınız hep çatlıyor mu? Veya kuru dudaklara mı sahipsiniz? Shea yağı harika bir nemlendirici ve uzun süre dudakları nemli tutuyor ayrıca onarıyor.
Permalar, röfleler, saç boyamak saçı kurutuyor. Hatta saça yapılan çoğu işlem yani fön çekmek dahi saçın nemini azaltıyor. Shea butter yani karite yağı saçın ihtiyacı olan bu nemi sağlıyor. Ayrıca saçı havadaki ve sudaki zararlı radikallerden koruyor.
Karite yağı ile saç bakımı nasıl yapılır?
1 yemek kaşığı karite yağını eritin. Soğuduktan sonra içine iki üç damla kadar lavanta yağı ekleyin. Veya saç bakımında kullanılan yağlardan herhangi birini de ekleyebilirsiniz. Ardından saçınızı tarakla ayırarak karışımı saç diplerinize sürün.
Saç uzatan doğal yağlar hangileri?
Tüm kafa derinize uyguladıktan sonra saçların uçlarına doğru sürmeye devam edin. Yarım saat bekledikten sonra saçlarınızı yıkayın. Hatta saçlarınızı yine shea butter sabunu ile yıkayabilirsiniz. Yazın saçınıza bu karışımı sürüp bu şekilde dışarı da çıkabilirsiniz. Kafanızda durmasının bir sakıncası yok.
Shea butter sabunu
Shea butter sabunu hem kırışıklıkları azaltır, hem cildi nemlendirir ve gençleştirir hem de kollajen sağlar. Ayrıca shea butter sabunu selüliti de engeller.
Ülkemizde de Dove, Yves Rocher, L’Occitane, Agarta, Thalia, Wonderbar, Destek ve Fitoderman gibi markalar da shea butter sabunu yani karite sabunu üretmektedir. Bu yağ ne kadar doğal olursa yani işlenmemiş, içine ekstra koruyucular eklenmemişse o kadar fayda sağlar.
Bu yüzden shea butter sabununu alırken olabildiğince doğal ve organik olmasına özen göstermek gerekir. Shea butter sabununu saçlarınız da dahil olmak üzere tüm vücudunuzda kullanabilirsiniz.
İster sabun olarak ister krem olarak, nasıl kullanırsanız kullanın faydasını göreceğiniz bence kesin. Özellikle kuru ciltler için vazgeçilmez ürün nedir diye düşünüyorsanız.
Çünkü her ne kadar küresel ısınma olsa da (bunun için bireysel olarak elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor), özellikle kışın kuruma, çatlama gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalıyoruz.
Shea butter karite yağı fiyat
Shea butter fiyatı düşük bir şey değil sonuçta başta da bahsettiğim gibi bu meyve Afrika’da yetişiyor. Fakat temiz markalardan olabildiğince işlenmemiş, organik halde almak gerekiyor. Tüm vücut ve ayaklar için kullanılabiliyor.
Genel olarak shea yağı fiyatı 50 ml olarak 30-50 TL civarında. Zaten katı formda ve eritilerek uzun süre kullanılabiliyor. Çünkü formu çok güçlü. Yani çok az bir miktar tüm yüzünüze yetebiliyor veya saçınıza.
Shea butter sabun olarak kullanmak isterseniz de yine az bir miktar, cildi nemlendirmeye ve arındırmaya yetiyor.
Ben ilk olarak Destek shea yağı kullandım sonra Arifoğlu shea butter kullandım. Ama Procsin, Misbahçe, Aksu Vital veya Yves Rocher gibi markaların da var. Küçük bir şişe aldım, ki bence bu şişeyi değiştirmeleri lazım ve daha genişçe bir şeye koymaları lazım. Çünkü yağı bu minik şişenin içinden almak zor oluyor.
Zaten önce kaloriferin üzerine koyuyorum şişeyi, biraz eriyince kulak çöpüyle bir miktar alıp yüzüme sürüyorum. Tavsiye eder miyim? Kesinlikle. Çünkü dediğim gibi çok az bir miktar bile tüm yüzü ve dudakları nemlendirmeye yetiyor. İçeriği temiz, organik bir ürün almanızı tavsiye ederim.
Tüm dünyada kullanılıyor hem de bir kaç yıldır değil çok uzun zamandır. Ben doğal şeyleri çok seviyorum. Ve gerçek bir nemlendirici nedir dediğinizde aklınıza bu geliyor. Saçta da kullanabilirsiniz, ciltte de. Her yerde.
Harika bir nemlendirici istiyorum ve doğal olsun istiyorum diyenler için çok iyi bir seçenek. Elbette pek çok markanın var. Kalitesi önemli. Seçerken siz de benim gibi farklı markalar deneyebilir ve en çok hangisinden verim aldığınızı görebilirsiniz.
Her evde bulunması gereken yağlar arasında bence çünkü pek çok şeye iyi geliyor.
2 Comments
Comments are closed.