Demir eksikliği kadınlarda aslında sıkça rastlanan ancak belirtileri bilinmediği için anlaşılamayan çok önemli ve tehlikeli bir durum. Anemi neden olur ve nasıl giderilir?
Belki kendimi sürekli yorgun ve halsiz hissediyorum diyorsunuz belki etrafınızdakiler size “uyuşuk, miskin” gibi lakaplar takıyor.
Herkesin enerjisi çok yüksekken sizinki düşük. Çabuk yoruluyorum, bazen ayağa kalkınca bağım dönüyor gözüm kararıyor, kendimi hep mutsuz hissediyorum diyorsunuz.
Regl olduğunuzda kanamanız çok oluyor mu? Parçalı oluyor mu? Saçlarınızda seyrelme veya dökülme var mı? Bazen kulaklarımda uğuldama duyuyorum diyor musunuz?
İşte bunların hepsi aslında kansızlık yani demir eksikliği anemisi belirtileri. Dahası da var birazdan detaylı şekilde belirtileri neler yazacağım.
Kadınlarda demir eksikliği anemisi belirtileri
Ferritin değeri kaç olmalı? Ortalama 150 civarı. Yılda bir kez yaptıracağınız tam kan tahlili sizi pek çok hastalıktan koruyabilir.
Demir bağlama ve ferritin değeri çok önemli. Çünkü aslında yaşadığınız bazı sorunların sebebi bunlar olabilir. Şimdi bakalım demir eksikliği belirtileri neler.
- Göğüs ve sırt ağrısı
- Soluk beniz
- Yorgunluk, halsizlik
- Depresyon
- Dilde ağrı
- Dudak kenarlarında beyazlık
- İştahsızlık
- Sızlayan bacaklar, kemikler
- Baş ağrısı
- Ellerde, ayaklarda üşüme
- Saç dökülmesi
- Kulak uğuldaması
- Göz kararması
- Nefes kesilmesi
- Çarpıntı
- Cinsel isteksizlik
- Odaklanamama
- Güneşe çıkınca fenalaşma
Demir düşüklüğü anemisi regl döneminde meydana gelen sorunlardan veya mide bağırsak sorunlarından kaynaklanabilir.
Özellikle düşük libido ve saçlarda, ciltte, tırnaklarda olumsuz değişimler ile kendini gösterir. Kişi hep çok yorgun, isteksiz ve halsiz olur.
Demir eksikliği neden olur?
Yoğun kan kaybı, kırmızı kan hücrelerinin oluşamaması veya kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu engelleyecek bir hastalığa sahip olmak demir eksikliği neden olur sorununun akla gelen ilk cevaplarıdır.
Ağır menstrüal kanamalar, ülser, crohn hastalığı, dizanteri gibi durumlar, demir eksikliğine yol açabilir. Altta yatan sebep mutlaka bulunmalı ve tedavi bütüncül şekilde yapılmalıdır.
Kan tahlilinde sadece tam kan sayımına değil, folik asit, B12 vitamini, D vitamini gibi değerlere de mutlaka baktırın. Çünkü birbirine bağlantılı olarak bunlar da düşer.
- Yanlış beslenme
- Genetik faktörler
- Mide bağırsak hastalıkları
- Rahim veya yumurtalıklarda sorunlar
Daha önce kadınlarda saç dökülmesi nasıl önlenir isimli yazımda da bahsettiğim gibi, dışarıdan kullanılan ürünlerden ziyade içeride ne gibi sorunlar var bunu anlamak önemli.
Kadınlarda demir eksikliği nasıl giderilir?
Her şeyden önce mutlaka detaylı kan tahlili yaptırın. Tam kan sayımı, vitaminler, mineraller hepsine baktırın. Doktorunuz size kan hapı ya da kan serumu yazar.
Kan hapını en az 3 ay olmak üzere kullanmanız gerekir. Tahlil sonucunuza göre çıkan değer, ne kadar süre kullanılacağında belirleyici olur.
Eğer serum yazarsa, genelde (ve yine çıkan değere göre) ayda bir sefer yaptırmak gerekir. Kan depoları hemen dolmaz. Serumum ardından iki hafta içinde yavaş yavaş dolmaya başlar.
Serum ve hap birlikte kullanılabilir. Bunları da size tahlil sonuçlarınıza bakan doktor söyleyecektir.
Kan yapan yiyecekler
Kan yapan yiyecekler, eğer mide bağırsak sorununuz yoksa bu süreçte yardımcı olur. Listedeki yiyecekleri günlük olarak tüketmeye çalışın.
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Kırmızı et
- Ciğer, dalak
- Siyah çekirdekli üzüm
- Pancar
- Yeşil mercimek, bezelye, barbunya
- Brokoli, yeşil biber, limon, portakal
- Siyah erik
Bir kadın doktoruna ve bir gastroenteroloğa gitmek gerekir. Sorunun temel sebebini bulmaya çalışmak gerekli ve önemlidir.
Kansızlık tedavi edilmezse ne olur? Kalp krizi riski artar. Böbrek, akciğer ve karaciğerde sorunlar ortaya çıkar. Küçümsenmemesi gereken önemli bir sorundur.